Видове боя при полиране на фарове

Видове боя при полиране на фарове

През годините видът боя, нанесен при полиране на фарове, варира значително. Най-вече благодарение на новите технологии, заедно с правилата за здраве и безопасност за нанасяне на бои. Използването на отрови като цианид в боята беше по -често срещано. Заедно с много други токсични съставки, а боята и до днес е доста гадна.

Но дори и да е така, новите разпоредби, за да направят боята по -безопасна за нанасяне и по -екологична при изпускане в атмосферата, означават, че съставките се променят редовно. Това също означава, че няма сравнително бърз и прост списък на всеки вид боя, който съществува. По този въпрос са написани много книги.

Добрата новина е, че не е нужно да знаем от какво е направен, за да го полираме, не е нужно да знаем дали това е боя за въздух, или такава, която използва отделен втвърдител за втвърдяване. Особеното, което трябва да се отбележи тук, е, че в по -голямата си част боята ви ще попадне в една от двете категории …

Двустепенна боя

Почти всяка кола от средата на 80-те години на миналия век използва двустепенна боя. Това означава, че боята (над грундовия слой) се нанася на два етапа. Цветното основно покритие, последвано от защитен прозрачен лак (лак). Това включва метални и перлени бои, които имат алуминиев прах или керамични кристали, смесени в основното покритие, за да отразяват и пречупват светлината, създавайки блясък. Боите за бонбони са сходни по приложение, но по същество получават своя изключително дълбок външен вид от множество слоеве оцветен лак.

И така, имайки предвид това, двустепенното боядисване означава, че всъщност изобщо не докосвате цветния пигмент, а само прозрачния лак. Това може да се оприличи на надникване през прозорец. Когато полирате прозрачно покритие, вие по същество почиствате всички дефекти от стъклото на прозореца, за да му придадете по -голяма яснота, предлагайки много по -добър поглед върху това, което е от другата страна.

Въпреки че винаги е по -твърд от основното покритие, здравината на вашия лак също ще варира от марка до марка (и дори от кола до кола) и, колкото по -твърд е прозрачният лак, толкова по -трудно е да се полира. В някои случаи отклонението може просто да се дължи на местоположението на производителя и на домашния пазар. Германските автомобили например са склонни да имат много твърд лак. Мнозина приписват това на факта, че е незаконно да миете колата си на улицата. Така че може би немските коли трябва да са по -устойчиви на износване, защото се почистват само в местната автомивка. Въпросът е, че полирането на една кола може да се различава от полирането на друга. Поради което винаги тестваме зони и сме склонни да проветряваме внимателно при избора на съединения и комбинации.

Освен ако не сте професионален детайлър, който се занимава и с огромен обрат на полиране на фарове на различни автомобили. Изключително вероятно е всеки детайлизиран автомобил да бъде сравнително модерен и да попадне в категорията двустепенна боя.