Йога ще ме направи ли по-гъвкав

Йога ще ме направи ли по-гъвкав, полезна информация от Kate Smith за опитните и високо квалифицирани инструктури на йога център в София.

Йога

В наши дни, когато социалните медии ни продават разкази на всяка крачка, йога често създава образа на гъвкави тела със спокойни лица, огъващи се и дишащи в компресирани панталони. Но тази древна практика трябва да има нещо повече от това повърхностно изобразяване.

Йога съществува от хиляди години и гъвкавостта е достъпна за всеки. Ако бюджетът ви за време е по-тесен от панталоните ви, тогава тази статия може да ви вдъхнови с някои прости съвети. Гъвкавостта може да бъде от полза за трифекта: ум, тяло и душа. Струва си да опитате през тази нова година, за да опитате разтягане.

Отдадеността е ключът

От известно време размишлявах върху това, което-първо идва-пилето-или-яйцето, за Ерих Шифман. Като тийнейджър обикновен подарък за рожден ден от по-големия му брат катапултира живота му в съвсем ново измерение. Темата на книгата беше йога. Дали Ерих вече беше гъвкав и книгата просто му помогна да упражнява това вродено умение? Или Ерих вероятно е бил предназначен за живот в скованост, докато не се появи книгата и го научи на пози, които ще развият и гарантират неговата гъвкавост?

Нямам отговор, но мога да потвърдя, че Ерих е един от най-отдадените практикуващи йога, които съм срещал. Отдадеността е това, което поддържа гъвкавостта. За някои хора огъването с лекота е естествена способност, но за повечето от нас огъването без счупване изисква усилие. Всеки един от нас ще развие различни степени на гъвкавост в зависимост от нашите нужди: добре адаптирано тяло с перфектната комбинация от мобилност и сила всъщност е много интимен стремеж. Всяко отделно тяло служи като наш собствен уникален шедьовър от мускули, кости и съединителна тъкан.

Няма „добро в йога“

Въпросът ми за Ерих ме доведе до теория защо хората често са толкова уплашени от йога. Малкото хора, които са вродено гъвкави, правят това да изглежда толкова лесно – така че когато някой твърд или по-малко пъргав човек опита йога и това не е лесно, те се чувстват като провал. Сигурен съм, че много потенциални йоги просто дори не правят първия опит; със сигурност много от тях не се връщат за секунди. Неведнъж съм имал родител да ми казва, че детето им преди пубертета е „толкова добро в йога“, просто защото детето може да се изкривява с лекота.

Не сте добър в йога, защото сте гъвкави. Моля, не се страхувайте да опитате йога, ако не сте гъвкави.

Целият смисъл на йога е да сте на пътека, да начертаете линия в пясъка и да започнете пътуването там, където сте. Йога не се интересува как изглеждате или къде започва стартовата ви линия. Йога ви насърчава.

Вашето тяло заслужава внимание

Защо да бъдем гъвкави? Кръвта трябва да може да отиде там, където иска. Мускулите не трябва да са толкова стегнати, че да пречат на притока на кръв. Когато кръвта, прана или чи тече свободно през тялото, ние живеем в състояние на лекота. Това не звучи ли хубаво? Целта е да се опитате да позволите на вашата кръв, чи или прана да текат към всяка клетка без ограничения. Само си представете как премахвате напрежението, за да се чувствате по-удобни в тялото си: какво удоволствие може да бъде животът!

Съпругът ми Легаре взе първия си час по йога от мен през 2002 г. И оттогава стана сертифициран учител, но до преди около година не можеше да седи на пода без подпори. В седнало положение с кръстосани крака, коленете му бяха по-близо до брадичката, отколкото до пода. За да постигне по-изправен гръбначен стълб за медитация, той използваше подпори или сядаше на табуретка за медитация с прибрани под себе си крака, за да може да избегне външно въртене на тазобедрената става, същата тазобедрена става, на която беше опериран през 2004 г., за да поправи щетите от стара травма при сърфиране. Просто предположихме, че той не е гъвкав в бедрата и никога няма да бъде.

Нов опит

Легаре видя нова светлина през 2019 г. по време на тренировка за естествено движение. Той превъзхождаше всички естествени движения на скачане, катерене и баланс, но стягането в бедрата правеше обикновената седнала на пода за лекция много неудобна. Реквизитите бяха разрешени на тренировката, но беше ясно, че те бяха обезкуражени от потенциала си да се превърнат в патерица. Легаре осъзна, че разчита на реквизит и се чудеше дали наистина може да промени тази зависимост.

Сега, повече от година по-късно, с удивление съобщавам, че съпругът ми може да седи с почти изправен гръбначен стълб, без да използва подпори – и неговият клек е гледка. Отдадеността му се отплати.

Как постигна такъв напредък? Той смирено призна, че тялото му изисква и заслужава ежедневно внимание. Той влезе в своя малък ежедневен експеримент с желанието да види какво ще се случи, ако наистина отделя време всеки ден за гъвкавостта на бедрата си. Той прекарваше времето си с нагласа на любопитство и откритост към тялото си. (Ние също се отървахме от нашия диван и започнахме да седим на пода, но това е друга история.)

По-често и нежно

Спомням си как великият папа Шифман каза много пъти в тренировките да се практикува „по-често и нежно“. Най-накрая се вслушах в съвета на Ерих и мога да кажа, че е забележителен. Nеобикновен по начин, по който може да бъде само нещо толкова неукрасено. През повечето дни дори не.

Източник: https://www.yogaanytime.com/blog/asana/will-yoga-make-me-more-flexible

Ето и едно интересно и полезно видео за йога дихателни упражнения, което може да видите Yoga For Anxiety and Stress

Снимки с упражнения и техники за йога дихателни упражненияритмично махово дишане може да видите тук

Може да намерите и друга полезна и интересна информация в категория ПОЛЕЗНО