Как децата се учат да програмират

Интересно е как децата се учат да програмират

Ако сте учител по компютърни науки без практически опит в кодирането, но искате да дадете на учениците си нещо повече от теория, продължете да четете. В този раздел ще представим програмни ресурси за ученици. А също и как децата се учат да програмират

Scratch

Вече говорихме за ScratchJr, детски проект за малки деца. Като напомняне, Scratch е език за програмиране за деца и онлайн общност. Регистрирайки се в сайта, децата могат да създават свои собствени проекти и да споделят своите резултати – истории, игри, анимации – със своите връстници.

Скреч развива креативно мислене и логика, както и способността за работа в екип. В допълнение, чрез разработване на свои собствени програми за надраскване, децата учат основни математически и изчислителни понятия. Като итерация и разклоняване, координати, променливи и случайни числа.

Докато работят по проекти на Scratch, студентите научават и за самия процес на проектиране и разработване. Те обикновено започват с идея, след това прототип, експериментират, отстраняват грешки. Също така получават обратна връзка от други потребители, преразглеждат и правят корекции в своя проект.

Можете да се присъедините и да използвате Scratch с всички материали напълно безплатно и без лиценз, тъй като това е нетърговски проект. Сайтът има раздел за родители, инструкции за учителите (повечето от тях все още не са преведени) и редактор директно за разработване на проекти.

Други характеристики на проекта

Предлага се на повече от 40 езика, включително руски

Препоръчва се за деца на възраст 8-16 години

Има приложение, което може да се инсталира на Windows, macOS, Android и ChromeOS, за да се използва без връзка с интернет

Scratch  позволява да се започне без регистрация.

А за нас, Skillception и за нашата цел  да предоствим място хората да излагат своите идеи в полза на други ще научите тук:   https://skillception.com

Tynker е език за програмиране и популярна образователна платформа за деца на възраст от пет до тринадесет години. Децата се учат сами, печелещи значки за завършване на уроците, съставляващи различните курсове. Всеки урок включва интерактивни учебни модули, мини-игри, програми за проекти и пъзели.

Създателите предлагат споделена мрежа и няколко версии на мобилното приложение в зависимост от възрастта.

Мобилното приложение за програмиране на деца Tynker Junior е над 200 задачи за програмиране в 5 пъзела за приключения и 2 студия за създаване на проекти за деца от 5-7 години. Графичният език и потребителският интерфейс са пригодени за потребители, които все още не са се научили да четат. С Tynker за деца на възраст 7-13, детето ви ще се научи да програмира, като създава приложения и игри, модифицира Minecraft и дори контролира роботи и дронове! Има и специално приложение за феновете на Minecraft, където децата могат да създават свои собствени модове с помощта на код.