Класификация на вината

Да се опитаме да дадем една възможна класификация на вината.

Трапезни вина

Такива вина обикновено се сервират ежедневно на трапезата. Това са вина, в които захарта се съдържа в диапазона: до 0,3% – сухи, полусухи – 1-2,5%, полусладки – 3-8%. Съдържанието на алкохол е 9-14 об. Това се дължи само на съдържанието на захар в гроздовия сок, тъй като захарта не се добавя към виното по време на производството. Трапезните вина са червени, розови и бели. Червените се получават чрез ферментиране на сока с пулпата, така че цялата оцветяваща материя отива във вино. Белите сортове се правят от чист гроздов сок. Белите вина имат лек освежаващ вкус, нежен букет. Поради факта, че всички хранителни вещества, танини и ароматни вещества от кожата и семената преминават в сок, червеното вино обикновено има по-наситен букет, особена стипчивост, пълен вкус. Най-добрите червени трапезни вина се произвеждат от сортовете грозде Каберне и Саперави.

Сладки десертни вина

Произведено от сортове грозде с високо съдържание на захар. За да се получи по-голямо съдържание на захар, гроздето се прибира узряло или презрело. Гроздето трябва да съдържа най-малко 22-35% захар. При производството ферментацията се спира изкуствено, когато се достигне определено количество захар във вината. В зависимост от количеството захар се разграничават полусладки десерти – 5-12% захар и 14-16% алкохол, десертни сладки – 14-20% захар, 15-17% алкохол. Тази група вина включва индийско орехче, токай и кагор. Можете да говорите за тези вина отделно.

Десертни ликьорни вина

Група десертни вина, съдържащи 21-35% захар и 12-17% алкохол. Приготвя се от силно захаросани сортове грозде (мускат бяло, розово, черно, лилаво, Пино сиво, Ркацители, Каберне Совиньон, Саперави). По-голямата част от вината от мускат и токай, вина от типа на Малага и др. Принадлежат към винарните вина.

Мускатни вина

Сред голямото разнообразие от лозя, индийските орехи са най-ароматните. Мускатните сортове грозде са били известни на древните гърци и римляни. Отглеждането на тези сортове датира от няколко хилядолетия от неговата история. Мускатната култура е широко развита в южната част на Франция още през 12-13 век. През 1828 г. започва производството на индийско орехче в Крим. За кратко време кримските мускатни вина станаха гордостта на съветското винопроизводство и спечелиха световна слава.