Оптимизация и класиране за Google Maps

Оптимизация и класиране за Google Maps, полезна информация от нашите експерти.

Оптимизация и класиране за Google Maps

Как да се класирате в Google Maps: Ръководство за начинаещи

Обзалагам се, че сте виждали Google Map като тази, когато търсите места за посещение. Той показва редица близки местоположения на самата карта и трите най-добри възможности за търсене, изброени по-долу:

Оптимизация и класиране за Google Maps
Оптимизация и класиране за Google Maps

Вижте тези изображения още веднъж. Първите три места на картата са същите като в локалния пакет на SERP. Идеята е следната: тъй като локалният пакет заема много място в SERP и в крайна сметка получава повече кликвания, трябва да поставите бизнеса си там. Така че трябва да се класирате в топ 3 на Google Maps.

Как да направите това? Да се ​​залавяме за работа.

Фактори за класиране на Google Maps

Факторите за класиране на Google Maps също се наричат ​​местни фактори за класиране, тъй като всички те са свързани с местоположението, както вашето, така и на търсещия. Според документацията на Google трите основни фактора за местно класиране са:

Уместност — доколко вашият бизнес съответства на заявката на потребителя.

Разстояние — колко близо сте до търсещия потребител.

Известност — колко добре познат и харесван е бизнесът.

Местни фактори за класиране и актуализация в близост

През декември 2021 г. Google потвърди, че пуснаха масивна локална актуализация на двигателя. Тази актуализация на Vicinity се превърна в най-голямата актуализация на алгоритъма за локално търсене през последните пет години и силно измести баланса на трите основни фактора за класиране. По-специално факторът разстояние започна да играе много по-важна роля, отколкото преди. Например, преди актуализацията, обявите, които бяха по-добре оптимизирани, можеха лесно да надминат тези, които всъщност бяха по-близо до търсещия. Засега това едва ли е възможно.

Заедно с актуализацията на Vicinity, Google започна да тества новото локално оформление на пакета в SERPs. Така че може да се натъкнете на по-широк блок с картата му вдясно и резултатите от трите локални пакета вляво.

Нека разгледаме по-отблизо как актуализацията на Vicinity повлия на всеки локален фактор за класиране на SEO.

Фактор на релевантност

Уместността е може би най-лесният фактор за обяснение. Това е доколко даден бизнес е подходящ за заявката. И докато от доста време в много ниши уместността се свеждаше до просто да има ключова дума с точно съвпадение в името на бизнеса ви, силата на този фактор беше намалена от скорошната актуализация. Засега категорията и подкатегориите на вашата бизнес обява са важни.

Кажете, аз google pub Melbourne.

Местният пакет включва само един резултат с думата pub в името сега.

Коефициент на разстояние

Разстоянието е може би единственият фактор, на който не можете да повлияете. Вие сте там, където сте, и не можете нито да преместите бизнеса си, нито да накарате потребителите да го търсят от определено място.

Актуализацията на Vicinity значително увеличи значението на разстоянието. Както можете да видите на екранната снимка по-долу, дори и лошо попълнен списък може да попадне в локалния пакет, ако се намира близо до търсещия.

Няма оценки, ревюта, цени. Не, нищо. Все пак фрагментът попадна в SERP поради местоположението.

Защо това е възможно? Защото Google се опитва да покаже на потребителите най-близките места, без да ги кара да ходят твърде далеч до желаната дестинация. Всичко в името на комфорта на хората.

Фактор на известност

Сега идва известността, най-трудният и изключително важен фактор за класиране за определяне. Актуализацията на Vicinity също оказа известно влияние тук.

Документацията на Google твърди, че известността се основава на това колко добре е известен бизнесът, както офлайн, така и онлайн. Така че органичните позиции на уебсайта на вашата компания, рецензиите на GMB, оценките и препратките трябва да се отчитат за вашата известност в Google Maps.

Силата на известност се вижда ясно, ако търсите място на място, различно от текущото ви (да речем, искате да намерите нещо в друг град, който планирате да посетите).

Например сега не съм в Римини. И ето какво получавам в местната опаковка за джелато Римини:

Всички резултати имат една и съща оценка 4.6, но първото място е с 2000 рецензии, второто е със 761, а третото е прегледано 411 пъти. Връзката е доста очевидна.

  1. Добавете бизнеса си към Google Maps

За да се класирате в Google Maps, трябва да присъствате в Google Maps. Така че трябва да отидете на Google Maps и да въведете името на бизнеса си в лентата за търсене.

Ако все още няма информация за вашия бизнес, използвайте опцията Добавяне на липсващо място.

Ще се появи прозорец, който ви предлага да попълните основната бизнес информация като работно време, категория и местоположение.

След като сте готови, щракнете върху Изпращане. Вашата кандидатура ще бъде прегледана и одобрена и ще получите известие по имейл.

  1. Добавете бизнеса си към Google My Business и оптимизирайте обявата

Технически не се нуждаете от списък в GMB, за да се класирате в Google Maps. Но всъщност го правите, тъй като GMB има голямо значение, когато става въпрос за местни фактори за класиране:

Източник: https://whitespark.ca/local-search-ranking-factors/

Можете да създадете обява в GMB веднага, когато добавите бизнеса си в Google Maps. За да направите това, щракнете върху Заявете този бизнес в изскачащия прозорец на Карти.

Това действие незабавно ще ви отведе до страницата с бизнес профил в Google, където можете да попълните малката си обява, като предоставите подробности и информация за вашата компания.

Що се отнася до оптимизирането на GMB списъка, правилото е просто: внимателно попълнете всеки ред и раздел, които виждате. Или разгледайте нашето изчерпателно ръководство за оптимизирането на малки обяви в Google My Business.

Професионален съвет

Въпреки че наличието на ключова дума с точно съвпадение в името на бизнеса ви може потенциално да повиши бизнеса ви в Google Maps, искам да ви напомня, че добавянето на ключови думи е забранено от Указанията на Google:

„Включването на ненужна информация в името на бизнеса ви не е разрешено и може да доведе до спиране на вашия бизнес профил.“

Списъкът на това, което не трябва да бъде включено в името на вашия бизнес, е както следва:

Маркетингови лозунги. Лошо: Прасета и масло, най-доброто месо в града. Добро: Прасета и масло

Кодове на магазини. Лошо: Coffee House – 1703. Добро: Coffee House

Търговска марка/регистрирани знаци. Лошо: Burger King®. Добре: Burger King

Думи с главни букви (с изключение на акроними) или ненужни интервали. Лошо: MCDONALD’ S. Добро: McDonald’s

Информация за работното време, включително затворено/отворено състояние. Лошо: Domino’s Pizza Отворена 24 часа. Добре: Домино пица

Телефонни номера или URL адреси на уебсайтове, освен ако не отразяват официалното име на бизнеса ви. Лошо: Airport Direct 1-888-557-8953. Добро: Директно летище

Специални знаци (напр. %&$@/“) или неуместни юридически термини, освен ако не са част от юридическото име на бизнеса ви. Лошо: Shell Pay@Pump. Добро: Shell

Информация за услуги или продукти за вашия бизнес, освен ако тази информация не е необходима за идентифициране на отдел в рамките на бизнеса. Лошо: Verizon Wireless 4G LTE. Добре: Verizon Wireless

Информация за местоположение и адрес. Лошо: Holiday Inn (I-93 на изход 2). Добре: Holiday Inn Salem

Информация за ограничаване, показваща, че вашият бизнес се намира в друг бизнес. Лошо: Geek Squad (вътре в Best Buy). Добре: Geek Squad

Като цяло името на фирмата ви трябва да бъде точно като действителното ви юридическо име без допълнителни ключови думи или фрази.

  1. Вземете повече отзиви

Както споменах по-горе, рецензиите оказват влияние върху позициите ви в Google Maps и в местния пакет. Разбира се, имам предвид положителни отзиви. Как ги получаваш? На първо място, можете да насърчите клиентите си да оставят отзиви. Можете да стартирате кампания в социалните медии, да предложите отстъпка или просто да им изпратите имейл, за да попитате мнението им за вашия бизнес и да ги помолите да ви оценят.

Между другото, рецензиите имат свои собствени фактори за класиране (обзалагам се, че сте виждали как Google избутва някои от тях в раздела „Най-подходящи“):

Оценка за преглед. И понякога Google дори надхвърля рейтинга със звезди. Някои оптимизатори са докладвали за експериментите на Google за анализ на настроенията.

Прегледайте количеството. Колкото повече отзиви имате – толкова по-добре.

Ключови думи в текста на рецензията. Вашите отзиви се считат за по-добри, ако съдържат подходящи ключови думи.

Имайки това предвид, трябва да се уверите, че отзивите за вашия бизнес са многобройни и съдържат ключови думи. И за да насърчите клиентите си да използват необходимите ключови думи, помислете да поискате отзиви за конкретни ваши продукти или услуги.

Забележка: Всеки бизнес може да получи отрицателни отзиви. Не ги пренебрегвайте, но не забравяйте да отговорите на клиента и да се извините за причиненото отрицателно преживяване.

  1. Оптимизирайте уебсайта си

Въпреки че технически нямате нужда от уебсайт, който да се показва в Google Maps (точно като списък на GMB), пренебрегването на органичното SEO може да навреди на работата ви в Google Maps, тъй като има силна корелация между органичния трафик и нарастващите позиции в местния пакет.

Добавете локални ключови думи

За да повишите местните си позиции, обогатете уебсайта си с местни ключови думи. Това са ключовите думи, които позволяват на Google да види уместността ви за определено местоположение.

В повечето случаи можете просто да добавите името на местоположението, в което работите, към целевите си страници. Например, използвайте най-доброто кафе в Ню Йорк вместо само най-доброто кафе. Също така, може да искате да опитате да оптимизирате ключовите думи в близост до мен.

Rank Tracker

Ако имате нужда от нови идеи за локални ключови думи, опитайте модула за изследване на ключови думи на Rank Tracker. Например, можете да използвате една от вашите локални ключови думи като начална, за да получите предложения за нови ключови думи с помощта на функцията Инструменти за автоматично довършване.

Ако работите на няколко различни места, помислете за създаване на различни местни целеви страници и оптимизирайте всяка за подходящи местни ключови думи – това може да са имена на близки сайтове и атракции, градове и т.н.

Забележка: В нашето ръководство за местни фактори за класиране в контекста на субекти писах за използването на местни забележителности (имена на добре познати места в близост). Споменаването на тези места във вашия уебсайт ще позволи на Google да установи по-тесни връзки между вашия бизнес и определена област. Тези места могат да бъдат намерени в Google Maps. Ако някои местоположения имат популярни местни прякори, можете също да ги използвате.

Вграждане на карта на Google

Добавянето на Google Maps направо във вашия уебсайт е друг начин да позволите на Google да свърже бизнеса си с местоположението. По-специално, можете да посочите упътванията до вашето местоположение от най-популярните близки места — може да е летище, жп гара, местни забележителности и т.н.

Имайте предвид, че API на Google Maps не е безплатен за интензивна употреба. Все пак добавянето на Google Maps към вашите страници за информация и контакти (или каквито и да е няколко страници, от които се нуждаете) е абсолютно жизнеспособно. Просто създайте акаунт за таксуване с Google Cloud Platform, за да получавате кредит от $200 в API на Google Maps всеки месец (няма да бъдете таксувани, освен ако използването не надвишава тези $200).

Направете уебсайта си отзивчив

Отзивчивостта на уебсайта означава, че уебсайтът функционира последователно на всяко устройство или размер на екрана. Тъй като бизнес обявите в Google Maps съдържат връзка към вашия уебсайт и почти 60% от търсенията в Google се извършват на мобилни устройства, наличието на адаптивен уебсайт се подразбира.

  1. Изградете подходящи обратни връзки

Обратните връзки винаги са били важни за SEO и локалното търсене не е изключение.

Въпреки това, когато се опитвате да подобрите видимостта си в локалното търсене, не забравяйте да се съсредоточите върху не само тематични, но и локално подходящи обратни връзки.

Когато търсите възможности за изграждане на връзки, препоръчвам просто да излезете навън и да се огледате. Започнете с физическите си съседи. След това се обърнете към вашите бизнес контакти – това може да са вашите партньори, доставчици, клиенти и т.н.

Дори ако даден бизнес няма нищо общо с вас, освен местоположението, обратна връзка от техния уебсайт все пак ще сигнализира за „връзка“ с това конкретно местоположение и ще бъде от полза за местното ви класиране.

И със сигурност не пренебрегвайте възможността да идентифицирате обратните връзки на вашите конкуренти. За да направите това, в SEO SpyGlass отидете на Domain Comparison > Link Intersection и добавете няколко от вашите конкуренти от Google Maps (просто потърсете в Google вашата бизнес категория и местоположение, за да ги намерите). След това изберете Проспективни домейни от падащото меню.

  1. Одитирайте и актуализирайте цитатите от НПД

Име, адрес и телефонен номер (NAP) се отнасят до вашата ключова бизнес информация. Колкото по-последователни са тези подробности във вашия бизнес, споменати в интернет, толкова по-уверена е Google за вашия бизнес.

Така че има смисъл да одитирате своите цитати на NAP, за да откриете и коригирате всякакви непоследователни данни.

Въпреки че някои експерти твърдят, че ролята на цитатите като сигнал за класиране намалява всяка година. Все пак препоръчвам да се погрижите за това как вашият бизнес е посочен поне на основните платформи (като Yelp, Yellow Pages или Tripadvisor) и локалните директории, обслужващи вашия специфичен район (като платформа за преглед в целия град или обобщен пазар) .

  1. Добавете Schema Markup към вашия уебсайт

Структурираните данни позволяват на Google да разбере по-добре информацията за вашия бизнес. Схеми за местни фирми могат да се прилагат към адреса, работното време, профилите в социалните медии и т.н. Тъй като роботите на Google достигат до вашия уебсайт, те лесно ще получат жизненоважната информация, като по този начин ще ви се доверят повече и ще издигнат вашата обява в Google Maps.

Не забравяйте да проверите и потвърдите вашата схема с инструмента за тестване на структурирани данни на Google, за да се уверите, че всичко работи правилно.

  1. Опитайте Google Maps Ads за класиране

Рекламите в Google Maps не са органичен начин за промоция, но все пак можете да го използвате като средство за придобиване на трафик.

Както при всяка PPC кампания, рекламите се показват в SERP на Google Maps над органичните резултати, обикновено една или две наведнъж. Ако искате да пуснете реклама за бизнеса си в Google Maps, трябва да заявите бизнеса си чрез профила си в Google Business Profile и да създадете акаунт в Google Ads.

В крайна сметка, като всяка CPC кампания, рекламата в Google Maps идва с очевидна полза от това да бъде над другите резултати, само че тук рекламата не води до вашия уебсайт, а вместо това до вашата GMB обява.

Има няколко начина, по които вашите PPC резултати могат да се показват в Google Maps.

Реклами с резултати от търсенето за оптимизация и класиране за Google Maps

Когато извършвате търсене на мобилно устройство за бизнес или услуга във вашия район в Google Maps, той ще върне най-близките фирми въз основа на вашето физическо местоположение и техните оценки.

Ако искате да сте в горната част на резултатите от тези карти в конкретна област, тогава Google Maps предлага платени обяви за местно търсене.

Този вид резултат незабавно подобрява CTR на всяка компания сред техните колеги и носи куп свежи кликвания.

Популяризирани щифтове за оптимизация и класиране за Google Maps

Популяризираните щифтове са друг вид обява с платени реклами и чудесен начин да бъдете забелязани. Когато потребителите разглеждат области в приложението Карти. За разлика от рекламите с резултати от търсенето, тези удебелени щифтове изскачат на картата, без потребителят да трябва да търси нещо.

Типът на рекламирания бизнес ще определи какъв цвят и стил са иконите. Нещо повече, можете дори да добавите лого, което да се показва вместо стандартна икона.

Промоции в магазина

Промоциите в магазина се поставят точно в обявите на бизнеса и съобщават на потребителя за специалните промоции, които провеждат. Тези промоции могат да бъдат всякакви – от оферти „купи едно-получи едно-безплатно” до отстъпки за конкретни продукти.

В този пример самият щифт е посочен като стандартен магазин на Google My Business. Но когато потребителите щракнат върху профила, те ще видят специалната промоция в магазина.

  1. Проследявайте класирането си в Google Maps

Можете да наблюдавате позициите си в Google Maps по същия начин, по който наблюдавате обикновените си SEO позиции.

Да вземем например Rank Tracker. Това, от което се нуждаете, е да отидете на Предпочитания > Предпочитани търсачки и да изберете Google Maps.

Нещо повече, можете да посочите местоположението, за да проследявате позициите си, сякаш от конкретен уличен адрес. За целта щракнете върху Add Custom до бутона Google Maps в списъка с търсачките и посочете местоположението в новия прозорец.

Веднъж в менюто за персонализиране, добавете адреса, който ви интересува за проследяване. Сега ще можете да проследявате местните си класации около точното местоположение на вашата компания. За множество бизнес местоположения просто създайте повече проекти. Можете да използвате толкова проекти, колкото са ви необходими в Rank Tracker, няма ограничения.

Веднага щом добавите ключовите си думи към проекта си, можете да започнете да проследявате техните SERP и прогресия на видимостта в Google Maps.

Накратко Оптимизация и класиране за Google Maps 

Оптимизирането за Google Maps не е най-очевидният начин, до който може да стигне вашата SEO стратегия. И все пак, с нарастването на местните бизнес функции в SERP (кажи здравей на местния пакет). Вашият бизнес наистина се нуждае от него. За да получава прегледи, кликвания и евентуално плащащи клиенти. Както виждате, процесът не е толкова труден, колкото може да изглежда, преди да прочетете това ръководство.

Имате ли някои допълнителни съвети за това как да се класирате в Google Maps? Споделете в коментарите.

За връзка с нас, може да използвате следните КОНТАКТИ