Писане на свободна практика полезни съвети

Писане на свободна практика полезни съвети от експертите по намиране на работа – informjobs.com

Писане на свободна практика

Как да намерите работа за писане на свободна практика

Жадувате за кариера, която ви позволява да бъдете по-креативни, дава ви по-голям контрол върху това, върху което работите и с кого работите, и осигурява по-голяма гъвкавост на графика за зареждане.

Имайки предвид всичко това, вие сте решили, че писането на свободна практика е идеалният вариант.

Но… ъъъ… сега какво? Първият етап е най-предизвикателната част, така че как точно да намерите работа за писане на свободна практика и да изградите успешна кариера като писател на свободна практика? Е, вие започвате от началото, разбира се, но след това начертавате останалата част от историята си с предвид края.

Какъв писател си ти?

Знаеш, че искаш да бъдеш писател. Но какъв писател искате да бъдете?

Писане на духове

Има толкова много начини за ghostwrite, колкото има видове писане: можете да пишете ghostwrite блог публикации с гласа на главен изпълнителен директор на компания или ghostwrite мемоари за хора, които са живели интересен живот, но може да нямат уменията за писане, за да разказват ефективно своите истории.

Копирайтинг

Представяте ли си себе си като съвременния Дон Дрейпър? Копирайтингът може да бъде просто работа на свободна практика за вас.

Копирайтърите предоставят ясна, кратка, стилистично перфектна проза за продажба на продукт или услуга. Започнете да практикувате, като предлагате услугите си на малки фирми или стартиращи фирми във вашия район. Ако вложите часовете и усилията, не е неразумно да очаквате да станете главен копирайтър само за една година.

Публикации за гости

Ако сте експерт по нещо – няма значение дали това е вашата индустрия или хоби, толкова езотерично като птиците в Северна Америка – писането на публикации за гости за популярни блогове е един от най-лесните начини за писателите на свободна практика да печелят допълнителни пари. Обикновено ще получите и потребителска линия, която ви помага да изградите портфолиото си.

Съобщения за пресата

Наличието на PR опит често е полезно за намиране на работа за прессъобщения, но не е задължително – ако сте добър писател и разбирате какво привлича журналистите, имате каквото е необходимо.

Писане в социални медии

Ако можете да туитвате за нещо, което сте видели в Instagram, докато проверявате дали вече е споменато във Facebook, вероятно сте съветник за социални медии. Отнема време на бизнеса, за да изработят перфектните съобщения в социалните медии – особено когато се задава ограничението на знаците ви. Ако вашето писане е кратко и бързо, този тип задачи са идеални.

Писане на реч

Кой е най-често срещаният страх според Psychology Today? Ораторство. Комбинирайте това със стреса от написването на реч, която трябва да вдъхнови публиката, да убеди потенциални клиенти или да вдигне тост за новобрачна двойка, и имате перфектната болезнена точка, с която да се справите като писател на реч.

Не е нужно да се търкате с политици, за да получите концерти за писане на речи. Помислете за хората около вас, които се нуждаят от помощ, за да обединят мислите си: нервния кум или нов предприемач с страхотна идея.

Лични есета

Забелязвали ли сте някога, че другите са възхитени от личните ви истории, от смешните до искрените? Докато много писатели пишат тези видове истории за забавление, много уебсайтове ще платят за вашите лични есета.

Вестник репортаж

Вероятно няма да имате първия си (или дори 50-ия!) концерт в The New York Times, но малките местни вестници обикновено нямат достатъчно персонал и разчитат на репортери на свободна практика, за да отразяват вечерни срещи и събития през уикенда.

Ако желаете да седнете на заседание на училищния съвет няколко часа след работа, за да получите най-новото, вашият местен редактор вероятно ще се радва да ви приеме. И след като получите няколко от тези концерти, можете да използвате тези клипове, за да преминете към по-високоплатени клиенти.

Съвети, които да ви помогнат да намерите работа за писане на свободна практика
След като се спрете на типа писател на свободна практика, който сте, трябва да намерите работа за писане на свободна практика и да убедите евентуално скептичен редактор да ви наеме.

Търсене Smart

Разбира се, бихте могли да потърсите в Google или да прегледате всяка дъска за работа и вероятно да намерите поне няколко работни места за писане на свободна практика. Но ще прекарате твърде много време в сортиране на всички тези резултати, за да отделите житото от плявата.

По-интелигентна стратегия е да се съсредоточите върху сайтове и платформи, които са специализирани в това, което търсите – като InformJobs или Remote.co. Фокусирането на вашите усилия за търсене върху бордове, които са специализирани в гъвкави работни места на свободна практика, не само ще ви спести време, но и ще ви предпази от неща като мелници за съдържание, неясно написани реклами на Craigslist и откровени измами!

Вземете социални

Таблата за работа често показват много достойни резултати, но не забравяйте за социалните медии. Това е още едно чудесно място, където да се обърнете, когато активно търсите възможности за свободна практика.

Много компании и публикации ще публикуват покани за представяне или отворени позиции на свободна практика в своите социални акаунти – особено в Twitter и LinkedIn. Можете да търсите в страницата за работа на LinkedIn за ключови термини като „писател на свободна практика“ или „копирайтър на свободна практика“, за да видите какво излиза. В Twitter използвайте функцията за търсене, за да потърсите ключови думи или подходящи хештагове, които да намерите всички туитове, свързани с този тип съдържание.

Мислете за малки

Когато хората си представят кариера като писател на свободна практика, те често мислят да пишат за известните издания, които всички разпознават. Но обикновено не започват кариерите на свободна практика. Както всяка друга кариера, вие трябва да плащате дължимите си задължения и да се издигате.

Когато стартирате своята писателска кариера на свободна практика, не се страхувайте да започнете с малко. Вероятно има много възможности за писане във вашия непосредствен район – от публикации до малки фирми, които се нуждаят от помощ за писане – които може да пропуснете, ако сте твърде фокусирани върху тези по-известни търговски обекти.

Покажете своите умения за четене

Ще се изненадате от това колко хора напълно игнорират инструкциите, които публикациите и компаниите дават за кандидатстване за работа на свободна практика. Така че, освен да покажете уменията си за писане, покажете и че имате добри умения за четене.

Молят ли ви да използвате конкретна тема на имейла? Използваи го. Трябва ли да изпратите определено количество публикувани клипове? Изпратете толкова много — и само толкова.

Изглежда като сравнително малък детайл, но неуспехът да изпълни тези прости искания често води автобиографията ви направо в кошчето за рециклиране. Покажете, че можете да следвате указанията и да устоите на изкушението да се опитате да намерите задна врата или привидно подъл начин да пропуснете процеса на кандидатстване, който са очертали.

Изравняване на вашата писателска кариера на свободна практика

Търсенето на бордове за работа и кандидатстването за роли на свободна практика е само началото за намиране на работа за писане на свободна практика. Когато сте готови да преместите своята писателска кариера на свободна практика на следващото ниво, ще трябва да използвате по-сложни тактики за търсене на работа.

Направете предложение

Въпреки че представянето звучи плашещо, това е важна част от пъзела, когато става въпрос за намиране на работа за писане на свободна практика. Но студеното представяне (което означава изпращане на донякъде общ имейл навсякъде) обикновено не дава страхотни резултати. Вместо това създайте списък с публикациите или организациите, за които се интересувате да пишете, и след това започнете да създавате лична връзка, като изпратите имейл, за да се представите или взаимодействате в социалните медии.

Гаранция ли е, че всяко представяне ще доведе до получаване на работа за писане на свободна практика? Не. Но вие ще изпитате много по-добри резултати, отколкото ако току-що скочихте с твърда продажба.

Разберете публикацията

Ежедневно редакторите са наводнени с предложения от писатели, които не са си направили труда да проучат аудиторията и сюжетните линии на конкретната си публикация. Можете да удивите редакционния персонал, като направите обратното – научете всичко, което можете за блога, списанието или друго издание, за което искате да пишете, и изработете своята презентация въз основа на тези конкретни подробности, като ви предложи добре обмислена тема, която е със сигурност ще се харесат на своите читатели.

Предложете Бетон Експертиза

Не всеки писател е правилният писател за всяка публикация или блог. Точно както е вярно, когато кандидатствате за традиционна работа, вашият опит в индустрията и експертни познания по теми могат да ви помогнат да се откроите от други по-общи писатели на свободна практика. Свържете се с редакторите на публикации във вашите области на специализирана ниша. Колкото по-дълбок е опитът ви да пишете по конкретна тема, толкова по-привлекателен ще бъдете за редактор.

Докоснете Вашата мрежа

Често хората, които познавате, могат да бъдат източник на възможности за свободна практика. Когато започнете да поемате повече клиенти, ще натрупате своя пул от потенциални клиенти за потенциална текуща или случайна работа, така че поддържайте връзка с клиенти, с които сте работили преди.

Разпитайте наоколо, свържете се с LinkedIn и раздайте визитка на свободна практика, когато сте навън. Освен това помислете за свързване с хора, които познавате от друг контекст, тъй като всяка индустрия се нуждае от написано съдържание.

Изградете своята марка

След като постигнете известен успех на свободна практика, продължете да се движите! Събирайте препоръки от доволни клиенти, за да потвърдите опита си и да изградите марката си.

Нека потенциалните клиенти знаят за какво се застъпвате. Отзивчивост? Технически познания? Бърз обрат? Подчертайте силните си страни и разпространете информацията за тях.

Други съображения
Писането на свободна практика не се движи от една задача за слива към следващата! Като всяка работа (и, да, свободната практика е работа), трябва да отделяте време за административни задачи, без значение колко не ви харесват.

Не забравяйте чичо Сам

Когато работите за работодател, вашият чек включва:

 • удръжки за държавни данъци;
 • федерални данъци;
 • здравни обезщетения;
 • пенсиониране;
 • други.

Тъй като фрийлансърите често са независими изпълнители, няма удръжки. Този чек от 300 долара вероятно би бил поне с една трета по-малко, ако беше част от ведомостта за заплати.

Като фрийлансър вероятно няма да извадите тези удръжки от чека си, но чичо Сам все пак ще го очаква. Така че се уверете, че заделяте пари за данъци. Това обаче не е само за 15 април. В зависимост от нивото на доходите ви може да се наложи да плащате и тримесечни данъци.

Пенсиониране, здравно осигуряване и всичко останало

Докато планирате данъци, не забравяйте да мислите за:

 • планиране на пенсиониране;
 • здравно осигуряване;
 • инвалидност в осигуровки;
 • всички други „екстри“, които често се предлагат чрез работодател.

Няма да имате автоматично достъп до тези неща като фрийлансър, но те са налични. Това просто означава, че ще трябва да свършите допълнителната работа:

 • за да ги преследвате;
 • да сравнявате плановете;
 • да се регистрирате;
 • да извършвате плащанията.

Цялата тази допълнителна работа обаче ще се изплати, когато имате зъбобол посред нощ. И се нуждаете от зъболекар възможно най-скоро!

Проследяване на разходите

Хората на свободна практика често носят отговорност за собствените си разходи, като:

 • интернет;
 • мобилен телефон;
 • компютър;
 • принтер;
 • разходи за пробег/газ;
 • други.

Освен ако не е посочено от компанията преди да поемат задача. Има много разходи, които подлежат на приспадане. Дори вашата кабелна телевизия може да се приспадне в някои случаи, вярвате или не. Но само ако следите кой за какво плаща.

Какво си струваш?

Често срещан въпрос, който хората задават на фрийлансерите е: „Колко получавате за статия?“ След това следващият въпрос е „Колко време ви отнема да напишете статия?“ Написването на една статия може да отнеме от 2 до 4 часа. Но това обикновено не включва времето, прекарано в проучване, телефонни обаждания или имейли за свързване с източници. Както и време, прекарано в провеждане на интервюта с източник. Има и последващи въпроси и редакции, които отнемат време и документи за попълване (данъчни формуляри/фактури). Така че управлението – и разбирането – колко време отива за работата, която вършите, трябва да надхвърлите само аспекта на писането.

Договорите са ключови

Повечето компании, наемащи писатели на свободна практика, ще ви помолят да подпишете споразумение за писател. Не забравяйте да го разберете и задайте въпроси, преди да подпишете. Не предполагайте, че разбирате всичко и се консултирайте с адвокат от ваше име, ако възникнат въпроси. Повечето са ясни, но ако има притеснения (или две), попитайте клиента си за яснота.

В същото време някои компании ще наемат служители на свободна практика без официален договор. Ако ви е удобно, добре, но помислете за наличието на договор, който можете да предоставите на клиента. Официалният договор може да ви помогне да защитите вас и вашия клиент в случай, че нещо се обърка.

План за най-лошия случай

Ще загубите клиенти не по ваша вина. Когато бизнесът прави съкращения или се променят приоритетите, писателят на свободна практика може да бъде освободен. Може да не работите с най-добрия си, най-добре платен клиент след една година. И списъкът ви с клиенти може и ще се промени с течение на времето. Бъдете готови за върховете и спадовете на работата на свободна практика, тъй като клиентите и работата идват и си отиват.

Начертайте кариерата си на свободна практика

Ако изглежда, че намирането на работа за писане на свободна практика е работа, е, така е! Ще прекарате много време в търсене на концерти, представяне на публикации, работа в мрежа и изграждане на вашата марка. Но в крайна сметка това ще се изплати и за нула време ще откриете, че очертавате собствената си кариера на свободна практика.

Въпреки това, не се чувствайте така, сякаш трябва да напуснете ежедневната си работа, за да изпробвате работа на свободна практика. Много хора успешно се подготвят като фрийлансери за допълнителен доход. Изпълнявайки двойни задължения с работата си на пълен или непълен работен ден. Започването по този начин просто може да ви убеди да направите промяната завинаги!

За щастие, почти всички задачи за писане на свободна практика могат да се извършват дистанционно, за да ви осигурят максимална гъвкавост. Готови ли сте да направите изключителна промяна от служител към самостоятелно зает писател на свободна практика? Намерете дистанционна работа за писане на свободна практика във InformJobs. Или проучете работни места на свободна практика в области, свързани с писането. Включително журналистически, копирайтърски, коректорски, комуникационни и много други.

За допълнителна информация и връзка с нас, моля използвайте следните КОНТАКТИ