Тендинит лечение

Тендинит лечение полезно инфо, от експертите по кинезитерапия – кинезитерапия.org

Тендинит лечение

Често лекият тендинит ще се излекува сам, но има някои прости йога упражнения, които можете да направите, за да насърчите този процес.

По същество, разчитането твърде много на ставата, без да се използват правилно мускулите, които заобикалят тази става, оказва натиск върху сухожилията и може да доведе до тендинит. В йога пози като куче с лице надолу, планк, чатуранга (и всякакви други пози, при които държите тежестта си върху ръцете си) могат да ви изложат на риск от тендинит, ако не сте наясно да използвате мускулите на ръцете и ръцете си да те задържа. Погледнете бързо ръцете си следващия път, когато правите Down Dog – ако пръстите ви се повдигат от пода, вероятно не използвате ръцете си.

Простото натискане на цялата ръка в пода и леко захващане на постелката с пръсти наистина помага за изграждане на силата на мускулите в ръцете и ръцете, а тази сила ще предпази да премахне натиска върху ставите и сухожилията ви, като по този начин намалява риска на развитие на проблеми като тендинит.

Облекчаване на тендинит

Първата и най-важна стъпка е да спрете всяка дейност, която е предизвикала болката или подуването. Ако това е конкретна йога поза, тогава спрете да я правите, поне засега. По-общо казано, мястото за почивка също е важно. Но пълното обездвижване всъщност може да влоши проблема, така че внимателното поддържане на поне някакво нормално движение в областта е жизненоважно.

Страдането от тендинит на раменете, лактите или китките не означава непременно, че изобщо не можете да практикувате йога, но означава, че трябва да внимавате. Вероятно ще откриете, че трябва да бъдете особено внимателни с позите с тежест. Като общо правило, ако боли, прекратете това конкретно движение или позиция. Известен дискомфорт обаче е неизбежен и е част от лечебния процес.

Упражнения за облекчаване (и предотвратяване) на тендинит

Отново, с всяко от тези упражнения е важно да бъдете търпеливи със себе си и да спрете, ако упражненията се окажат болезнени.

Разтягане при тендинит на раменете, лактите и китките: Сплетете пръстите си и протегнете дланите си далеч от вас, навън отпред, удължавайки ръцете си. Движейки се бавно, започнете да вдигате ръцете си към тавана. Дръжте раменете си отпуснати надолу, а ръцете – издължени. Отидете само доколкото можете без болка и се уверете, че все още можете да дишате. Задръжте за около минута. Преплетете пръстите си по друг начин (с противоположния показалец отгоре) и повторете.

Укрепване за облекчаване/предотвратяване на тендинит на раменете, лактите и китките. Застанете на около тридесет сантиметра от стената и поставете дланите на ръцете си на стената. На ширината на раменете. Разперете пръстите си. Отпуснете раменете си. Натиснете върховете на пръстите си в стената, сякаш се опитвате да я хванете. За да стигнете по-далеч, може също да започнете да се натискате в стената с длани на ръцете си. Сякаш се опитвате да отблъснете стената от себе си. За да стигнете още по-далеч, може също да започнете да огъвате лактите си. Като ги държите прибрани в една линия с раменете си, след което да ги изправите отново – по същество. Планк и Чатуранга до стената. Това упражнение е особено добро, ако ви е трудно или болезнено да се държите в обикновена планка върху постелката.

Използване на реквизит

Клиновете от пяна могат да помогнат за намаляване на тежкия ъгъл на удължаване на китката в пози като куче с лице нагоре, стойка на ръце и много от балансите на ръцете. Можете да ги намерите навсякъде, където се продават подпори (и често в йога студиа). Много студенти съобщават за изчезването на болката си при редовна употреба на този реквизит.

Има и няколко варианта на често срещани пози, които включват китките. Например, можете да направите куче, обърнато надолу, с предмишници на пода (често наричано Поза на делфин). Можете също да опитате Ardha Adho Mukha Svanasana. Половин с лице надолу куче или поза под прав ъгъл на стената. С ръцете и торса, успоредни на пода. Това помага за намаляване на натиска на цялото телесно тегло върху ставите на китката. Куче, обърнато нагоре, направено на юмруци вместо на отворени длани. Елиминира удължаването на китките, което може да доведе до болка в китката.

С някои внимателно разследване и изследване можете не само да продължите своята йога практика, но и да насърчите изцелението.

Тендинитът в китките ви е болезнено, дразнещо състояние, което обикновено се причинява от извършване на едни и същи повтарящи се движения с течение на времето. Вместо да се лежи изцяло, опитайте тези модифицирани йога пози за тендинит на китката. Продължете да следвате курса на грижи, предложен от Вашия лекар. И дори в променените пози се улеснете обратно, ако ще изпитвате допълнителна болка.

Молитвена поза

Удължаването на китката ви или степента, до която можете да огънете ръката си назад, ще бъде засегната от тендинит. Възрастта и над или недостатъчна употреба ще доведе до липса на способност за постигане на ъгъл от 90 градуса, който се квалифицира като максимално удължаване на китката ви; но тендинитът намалява тази способност още повече. Използвайте молитвена поза, за да ускорите възстановяването си от тендинит на китката. Поставете ръцете си заедно пред сърцето си. Дръжте петите на ръцете си докосвани през цялото време и внимателно спускайте двете си ръце към кръста си. Правете това всеки ден, като задържате позата за 1 до 2 минути с цел да увеличите разтягането на китките си.

Котешка поза

Ако страдате от тендинит на китката, не е препоръчително да се опитвате да постигнете пълно удължаване на ръката на 90 градуса. Можете да промените позата по един от двата начина. Вместо да поставяте китките си директно под раменете, преместете ръцете си напред от раменете и експериментирайте кой ъгъл може да поддържа теглото ви. Без да причинява болка. Като алтернатива можете да свиете пръстите си под и да поддържате тежестта си върху кокалчетата на пръстите си.

Снимки за тендинит лечение, може да видите ТУК

Интересно и полезно видео за тендинит лечение – Tendinitis y dolor de hombro – Tratamiento con ejercicios, automasajes y estiramientos

Може да намерите и друга полезна и интересна информация в категория ПОЛЕЗНО